A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Березянська гімназія Ружинської селищної ради Житомирської області

День писемності та мови в гімназії

Дата: 27.10.2023 20:51
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Україна вперше відзначала День української писемності та мови 27 жовтня. Перенесення пов’язане з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно з яким дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Тож день пам’яті Нестора Літописця випадає на церковне свято 27 жовтня

28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування Дня української писемності та мови - з 9 листопада на 27 жовтня.

Українська мова - одна з найбагатших та наймилозвучніших мов світу. Вона походить від єдиного праслов’янського кореня, а не від давньоруської мови, що розділилася на українську, білоруську та російську мови. Формуватися українська мова почала у VI столітті, цей процес тривав до XVI століття.

Одна з традицій свята - радіодиктант національної єдності. Цього року українці вже 23-й рік поспіль писали радіодиктант - текст його створила українська поетеса і перекладачка Катерина Калитко, називається він "Дороги України", а читав його актор театру та кіно Олексій Гнатковський. Учні 6,8 та 9 класів гімназії також долучилися до написання радіодиктанту.

 В гімназії вчителями української мови Кульчицькою К.О. та Мандзюк Г.П. була проведена загальношкільна лінійка "Мова - душа народу", конкурс мовознавців серед учнів 5-9 класів "Своя гра". Вчителька 1 класу Лісецька Г.В. провела позакласний захід для своїх учнів "Ой, яка чудова українська мова!".Класні керівники 2-4 класів провели квест "Збережемо наш скарб - рідну мову"



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень